Работници търсят Службите по трудова медицина при явяване на ТЕЛК

Добрич. В Добрич на посещение бе председателят на Сдружението на службите по трудова медицина в България д-р Владимир Паскалев, който връчи дарение от 151 спални комплекта на двете детски градини в града, които пострадаха при наводнението през юни. В рамките на посещението си д-р Паскалев се срещна и с областния управител на Добрич Недко Марчев, който му благодари за хуманния жест.

 

Пред журналисти д-р Паскалев сподели, че за 13 години от съществуването си Службите по трудова медицина са успели да извоюват доверието на хората. Неговите и на колегите му в Сдружението наблюдения показвали, че работниците
търсят службите по трудова медицина по няколко направления – ако трябва да се явяват на ТЕЛК, ако има проблеми относно условията, при които работят – не им се осигуряват лични предпазни средства или безплатна храна, полагаща се при специфична работа. Според регистъра на здравното министерство в момента в страната има около 580 служби по трудова медицина, като 40-50 от тях са заличени, каза още председателят на Сдружението. Той подчерта, че благодарение на профилактичните прегледи, които се извършват от фирми и администрации, които имат възможност да плащат гинекологични прегледи при жените и мъжете, се откриват много случаи на новообразувания – и в начален, и в напреднал стадий на онкологични заболявания.

„Наблюдава се увеличаване на броя на откритите отклонения. Дали е във връзка с Чернобил, с начина на живот – пушене, стрес, не може да се каже, но е факт“ – каза д-р Паскалев.
Наблюденията си сподели и инж. Генади Ганчев от една от службите по трудова медицина в Добрич.

„Нашите наблюдения са, че случаите на диабет в Добрич и региона са масови. Високият холестерол вече не впечатлява, тъй като се проявява при 80 на сто от прегледаните лица“ – каза Ганчев. В отговори на питане за специфичните условия на труд на танцьорки по барове, Ганчев коментира, че дамите, които танцуват в плейбой баровете на кол, имат специфични условия на работа. „Те работят на определена височина, упражняват само нощен труд. Застрашени са от усукване на яйчниците, както при кънкьорките, както и от падане от високо“ – каза Ганчев.

standartnews.com

Comments are closed.

 • БЕСТ 2012, ООД
  СЛУЖБА ПО ТРУДОВА МЕДИЦИНА
  Бургас
  ул. Стара планина 12 вх.Б ет.3 оф.10
  +359 56 701 196
  +359.885 560 830
  +359 888 719 110
  best2012@abv.bg