Допустимият шум на работното място – по стандартите на ЕС

Задължително застраховане за професии с много злополуки.
Пределно допустимият шум на работното място ще бъде намален на 87 децибела. Това е записано в проект на наредба за защита на работното място при шум, каза пред „Сега“ Гълъб Донев от дирекция „Условия на труд“ към социалното министерство. В момента максимално допустимият шум е 90 децибела.Три нови наредби за здравословни условия на труд подготвят от ведомството на Христина Христова. Другите две са допустимите нива на азбест и йонизиращи електромагнитни полета на работното място. Целта на наредбите е да се синхронизират нормите у нас с тези в ЕС.С промяната на нивото на пределно допустимия шум обаче някои предприятия ще трябва да подменят или подобрят технологиите и машините си. Те ще трябва да се сдобият със съоръжения с по-малко шум. Ако пък фирмата не може да осигури по-безшумни машини, трябва да изолира помещението, за да не пречи на трудещите се. Друг вариант е работодателят да осигури на служителите си лични предпазни средства или да има специално записани защитни мерки в колективния трудов договор.

Социалното министерство е готово и с наредбата за задължително застраховане на рискови професии. Експертите са се спрели на вариант в списъка с рискови професии да се включват дейности по коефициент, изчислен по броя трудови злополуки. Това означава, че групата на опасните професии ще може да се коригира всяка година в зависимост от инцидентите. В най-рисковите професии като строителството, добивната промишленост и металургията задължителната застраховка ще е по-голяма и ще зависи от коефициента на злополуките.

Наследниците на работник, загинал при трудова злополука, ще получават от 3 до 10 брутни годишни заплати. Сумата ще се плаща еднократно. При временна нетрудоспособност обезщетението е между 3 и 10% от размера на заплатата.

Мария Колчагова
в-к Сега

Comments are closed.

 • БЕСТ 2012, ООД
  СЛУЖБА ПО ТРУДОВА МЕДИЦИНА
  Бургас
  ул. Стара планина 12 вх.Б ет.3 оф.10
  +359 56 701 196
  +359.885 560 830
  +359 888 719 110
  best2012@abv.bg