Във взривения завод ГИТ е наложила 7 акта от началото на годината

Главна инспекция по труда е наложила 7 акта за установяване на административни нарушения във взривената фабрика „Миджур” от началото на годината досега. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков днес при посещението си на мястото на инцидента в Горни Лом. Сериозни нарушения на безопасността на труда, но не пряко свързани с живота и здравето на хората, са били констатирани при проверка на инспекцията преди два месеца.

„Инспекторите по труда са участвали в последната проверка на службата „Контрол на общоопасните средства” (КОС) към МВР, а на 6 август са извършили и самостоятелна проверка. Тогава са установени 13 нарушения, по които са дадени предписания.
Сроковете на последните са изтекли на 30 август и на 10 септември“, каза министър Христосков. Част от нарушенията са използване на старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход на единия цех и съхраняване на взривни вещества при резервния изход на другия, липса на инструкция за безопасност.

„Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията”, посочи Христосков.

„Този завод повече не трябва да работи. Трябва да бъде затворен окончателно, ако не бъдат извършени сериозни промени в условията на труд”, каза министърът.

В неизвестност след инцидента са 15 души.

Comments are closed.

 • БЕСТ 2012, ООД
  СЛУЖБА ПО ТРУДОВА МЕДИЦИНА
  Бургас
  ул. Стара планина 12 вх.Б ет.3 оф.10
  +359 56 701 196
  +359.885 560 830
  +359 888 719 110
  best2012@abv.bg